Az esélyes jelölt

2015. február 27. - Nem Némulunk El

kesz_zoltan_veszprem_fill_850x370.jpg_850x370

Kész Zoltán veszprémi győzelmével világossá vált, hogy a magyaroknak nagyon elege van a Fideszből. Ennyi történt, se több se kevesebb. Történt egy ellenzéki győzelem, mostantól nem olyan egyszerű módosítani a kétharmados törvényeket, ez nagyon fontos eredmény, de nem az Orbán rendszer leváltása, főleg nem valódi változás. És nem is az oda vezető út: a következő választásokon nem lesz elég hasonló alkalmi egyességekkel, a jól bevált összefogással próbálkozni.

 

Nem mentek el szavazni akik korábban a Fideszre szavaztak - ennek köszönhető a győzelem. Az ellenzéki jelöltre alig szavaztak többen mint áprilisban, nem sikerült új embereket megszólítani.

 

Nem csoda, ez a választás is olyan volt mint a többi. Nincs valódi beleszólás a politikába, nincsenek ügyek mentén feltett kérdések, megint annyi az egész, hogy két jelölt közül lehet választani: "kormány vagy ellenzék?", "jobb vagy bal?", "igen vagy nem?", "esetleg a jobbik?". Nem volt lényeges, hogy a jelöltek milyen programmal indulnak. Az ellenzéki jelöltek között magától értetődően nem volt semmiféle előválasztás, ami pedig egy ilyen választási rendszerben szükséges lenne. Egy demokráciának feltétele a tisztességes verseny a politikában, másként a gazdaságban sem lehet tisztességes verseny. 

Ehelyett az egyik jelölt így szólt: "én vagyok a legerősebb, egyesüljetek mögöttem!", aztán volt aki egyesült, volt aki nem. Aki nem, azt az elmúlt 25 évhez méltó módon lejáratták, a szavazás közepén a rezsim ügynökének nevezték.

 

Lehet, hogy ez különleges helyzet volt, a kétharmad bukása volt a tét, nem volt idő, cselekedni kellett, így ebben a helyzetben mindez nem számít, a lényeg hogy sikerült. De ilyen eszközökkel nem lehet valódi változást elérni. Kormányváltást esetleg, bármikor fel tud állni egy MSZP központú, idős férfiakból álló árnyékkormány, meg egy új összefogás, és ha a Fidesz így folytatja, talán nyernek is.

 

A változáshoz nem elég arra várni, hogy a kormány még ellenszenvesebb legyen. A régi politikai elittől független, pozitív jövőképpel rendelkező, átláthatóan és demokratikusan működő új pártok, új mozgalmak kellenek, amik nyílt vitában döntik el, kit indítanak egy választáson. Amíg a választási rendszer egyfordulós, nyílt vitákkal és előválasztással lehet tisztességes módon valódi felhatalmazással bíró közös jelöltet indítani a NER ellen, így lehet valaki Az esélyes jelölt. Azt is el kell fogadni, ha valaki nem vesz részt egy ilyen együttműködésben és külön indul, joga van hozzá, nem feltétlen áruló, egyszerűen jobbnak kell lenni nála.

 

Változást így lehet elérni, így lehet egyszerre elbúcsúzni a Fidesztől, a bukott baloldaltól, a jobbiktól, az elmúlt 25 év sötétségétől, így lehet valami jobbat csinálni helyette.

Papp Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://nemnemulunkel.blog.hu/api/trackback/id/tr167225359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.27. 16:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása