Találjuk ki közösen

2014. december 11. - Nem Némulunk El

A kormány és a rendszer leváltásához új politikai erőre van szükség. Egy új pólus civilek és politikailag még inaktív emberek összefogásával hosszú távon megerősödhet annyira, hogy képes lesz átvenni a kudarcot vallott, hiteltelen jelenlegi ellenzék helyét és leváltani a kormányt. És új rendszert építeni. Ebben a régi rendszer pártjainak nincs helye.
Nincs helye a régi átláthatatlan struktúráknak, a háttéralkunak, a szamárlétráknak, a küldött embereknek, és nincs helye a régi vezetőknek sem. De helye van a pártok korábbi szimpatizánsainak, és mindenkinek, aki egy új rendszert szeretne, nem a 2010 előtti zavaros helyzetet. Egy átlátható, demokratikus jogállamot, ahol tisztességes verseny van a gazdaságban és a politikában, ami nem szól bele a magánéletünkbe és senkit sem hagy az út szélén.

Egy ilyen politikai erő önszerveződő sejtek hálózatából jöhet létre. Közös alapelvekkel és közös célokkal, de felülről jövő utasítások nélkül. Vezetőség helyett koordinációs csoporttal, ami javasol, közvetít, de nem utasít. Egy ilyen hálózatban a sejtek mellérendelő viszonyban vannak, saját elhatározásból működnek együtt másokkal, vagy fogadnak el valamit. A sejteknek átláthatóaknak kell lenniük, a pénzügyekben, a tagok, felelősök, esetleges tisztségviselők jogköreinek tekintetében is. Valódi közösségeket kell teremteni, ahol a döntésekben valóban mindenki részt vehet, és ahova tartozni lehet, a személyes problémákat is meg lehet osztani, és segíteni lehet egymáson.

A régi pártok, szervezetek többnyire nem így működtek. A civilek feladata most nem az, hogy új pártokat, vagy más hierarchikus szervezeteket hozzanak létre, "Egyesüljetek! -mögöttem" jelszóval, hanem hogy az ilyen közösségek létrejöttét segítsék. Így tehetünk egy tudatos társadalomért, ami egy új politikai kultúrát eredményez. Ahol nevetségessé válik a rezsicsökkentés, az amerikai fenyegetés, a társadalmi csoportok elleni uszítás, és ahol már egymilliárdos áfacsalás miatt is közfelháborodás van.

Ebben az új rendszerben, új politikai kultúrában a pártokon belül és a pártok között is tisztességes versenynek kell lennie, de nem szabad, hogy továbbra is csak a pártok vehessenek részt a politikában, be kell vezetni a részvételi demokrácia és a netdemokrácia elemeit is. Elengedhetetlen egy új, igazságos választási rendszer kikényszerítése.

Az új választási rendszert közösen kell kitalálnunk. A rezsim természetesen tudomást sem vesz majd róla. Ezért nekünk magunknak kell megvalósítanunk. A jelenlegi államtól függetlenül népszavazásokat, választásokat kell szerveznünk, a saját elveink alapján, minél nagyobb részvétellel, tisztán, átláthatóan. Ebből az alternatív parlamentből felállhat egy alternatív kormány, ami rendszeresen állást foglal a közéleti kérdésekben, ahogy a parlament tagjai is, egymással vitát folytatva.

Hosszú távon egy ilyen új ellenzék lehet a mostani rezsim és az elmúlt 25 év alternatívája.

Papp Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://nemnemulunkel.blog.hu/api/trackback/id/tr596976215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 2014.12.13. 15:47:21

250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állomány létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Minden ukrán katonának megássák a sírját? Bizarr. Jelenleg az ukrán haderő aktív állományának a létszáma...

Trackback: Mi lenne, ha mi is kínvallatással szednénk ki Goodfriendből a bizonyítékokat? 2014.12.13. 15:44:25

Az USA vezető politikusai szerint a kínvallatás egy legális módszer, jogilag sem támadható. A CIA vallatási technikái is teljesen legálisak, a szenátus világszerte nagy vihart kavart jelentése meg úgyse nem nyújt az amerikai állampolgároknak semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása