Civilek és polgárok - I. rész

2015. április 01. - dabomisi

Országos Tüntetés a #KorrupcióKormánya Ellen
Ezzel a címmel hirdeti magát egy esemény facebookon, és próbálja az utcára csábítani a kormány teljesítményével elégedetlen embertömegeket.

A tüntetéseket a demokráciáért tenni akaró civilek és demokratikus ellenzéki pártok szervezik.
Olvasható az esemény leírásában. Kicsit zavaros, designban kicsit emlékeztet a néhai Millára. A Milla már le is cserélte a borítóját a tüntetést hirdető bannerre.

Forrás

 

Vajon ez a tüntetés miben lesz más mint a többi? Ugyanúgy civilek szervezik a demokratikus ellenzéki pártokkal közösen, mint nyíltan vagy burkoltan sok másikat, ugyanúgy néhány ezer ember várható, mint bármelyik másikra. A legtöbben, akik elmennek egy ilyen rendezvényre, valószínűleg nem is sejtik, hogy egy ugyanolyan politikai terméket vásároltak meg, mint amilyen a Fidesz polgári Magyarországa. Az ilyen tüntetések szervezői, a Százezren az internetadó ellen, a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért és hasonló oldalak tulajdonosai annyira civilek, amennyire Mészáros Lőrinc polgár.

Juhász Péter az V. kerületi önkormányzatban ül, mint az Együtt képviselője, Vajda Zoltán ugyanezt csinálja a XVI. kerületben. Mindketten indultak a polgármesteri székért is az Együtt színeiben. Természetesen joguk van tüntetéseket szervezni, joguk van felszólalni. A baj ott kezdődik, hogy az önkormányzatban pártszínekben ülő képviselő azzal a szöveggel próbálja magát eladni, hogy ő nem is pártpolitikus, hanem civil. Egyik sem jelent minőséget, nem lesz valami jó, csak azért mert civil, vagy fordítva. De ez a két szó egymást kizáró dolgokat jelöl.

Ez a pávatánc arról szól, hogy a politikus fél felvállalni, hogy politikus, és hogy milyen párthoz tartozik. De ha valaki ennyire undorodik a saját hivatásáról, akkor miért csinálja, miért nem áll fel a székéből? Akár önkormányzati, akár parlamenti helyről van szó? Kinek jó ez?

Egyrészt, az úgynevezett ellenzéki pártoknak, így alkalmazhatják arculatként a civilséget, ami jóval megnyerőbb mint a sajátjuk. Gyűjthetnek támogatókat azzal, hogy azt mondják, ha ránk szavazol, a civilekre szavazol. Ha pedig azt mondja a Fidesz, hogy “számoljanak el a civilek a vagyonukkal”, azzal az ostromlott vár effektus okán az ellenzék összeránthatja a széttöredezett táborát, ami magától értetődően lép fel a civilek védelmében.

Másrészt, jó a Fidesznek: így egyszerre tudja támadni azt, aki valóban civil, és ezért nyilvánul meg a kormány számára kényelmetlen ügyekben, és azt, aki a civil hívószóval akarja magát eladni. Bárkiről el lehet mondani, hogy valamilyen egyéb érdekből támadja a kormányt. Amikor a Fidesz a Soros által pénzelt, külföldi ügynök civilekről beszél, akkor ezzel egyszerre reflektál a valódi civilek tevékenységére, és a magukat civilként mutogató politikusok mondanivalójára.

A vesztesek pedig: a valódi civilek. Jogvédő, környezetvédő szervezetek, kulturális, hagyományőrző, egyesületek, alulról szerveződő helyi csoportok és nagy országos hálózatok. Nem elég függetlennek lenni, függetlennek is kell látszani, és a függetlenségüket (amiben nem kételkedem) nehéz megmutatni úgy, hogy a Fidesz médiagépezete Hírtévével vagy Hírtévé nélkül tolja őket az ellenzék felé, az ellenzék meg szívja őket magába. Ugyanúgy megkapják a támadást a kormánytól, mint az ellenzék, de ők még szavazatokat sem kapnak érte, és az ő munkájukon az ellenzék nyerészkedik.

A civil szót az úgynevezett demokratikus ellenzék hasonlóan sajátítja ki, alakítja politikai termékké, ahogy a Fidesz tette ezt a polgár kifejezéssel. A különbség mindössze annyi, hogy az előbbiek az esélytelenek nyugalmával kísérletezhetnek - maguknak már nem nagyon árthatnak.
 

Dabóczy Mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://nemnemulunkel.blog.hu/api/trackback/id/tr917328296
süti beállítások módosítása