Az elmúlt 26 év

2015. november 17. - Papp Márton

Egy éve, 2014 november 17-én szerveztük a "Közfelháborodás napját", egy érdekes tüntetést.

A választás nem csak az ellenzéki pártoknak, a civileknek is kudarc volt. A korábbi mozgalmak elhaltak, kiüresedtek, vagy nem is voltak jelentősek, nem sikerült a közbeszéd alakításában tartósan teret nyerni a kormánnyal és az ellenzékkel szemben.

Aztán jött a "netadó" ötlet, és hirtelen megint tízezrek tüntettek. Ez látványos volt, de a civil politizálásban nem hozott változást, tartalmilag nem volt több mint szokványos kormánykritika.
forrás

Mi nem elégedtünk meg ezzel a mondanivalóval. Szerintünk a baj nem 2010-ben kezdődött, a rendszerváltás utáni politikai rendszer, az "elmúlt 25 év" egésze problémás, súlyos társasalmi igazságtalanságok, kicsinyes hatalmaskodás, szellemi sekélység jellemzi, és a teljes politikai elit felelős azért, hogy a legsilányabb emberek kezébe kerülhetett kerülhetett korlátlan hatalom.

Nem fontos emberek korrupciós ügyeiről beszéltünk, hanem arról, hogy nem tudjuk kinél van a hatalom, a rendszer legitimitását kérdőjeleztük meg, és egy új rendszert követeltünk, ami valóban szolidáris, átlátható, ami nem szól bele az életünkbe, és amibe mi beleszólhatunk.

A tüntetés vége kicsit furcsára sikerült, sokan, sokféle indíttatásból megtámadták a parlamentet, ebben közrejátszhatott a szervezetlenség, a szokásosnál keményebb beszédek és a közfelháborodás.

Fontos volt, hogy ne csak egy fővárosi tüntetés legyen, arra biztattunk mindenkit, hogy tőlünk függetlenül szervezzen helyi demonstrációkat, így összesen mintegy 40 megmozdulás volt egy időben, világszerte.

A helyzet sajnos nem változott. A későbbi tüntetések egyre kevesebb embert érdekeltek. A menekülthelyzet kapcsán aztán létrejött egy országos civil összefogás, amiben hosszú ideig sok ember vett részt. De az elmúlt egy évben nem jött létre egyetlen olyan politikával foglalkozó jelentősebb csoport sem, ami a tüntetőket, a korábbi pártokból, az elmúlt 25 26 évből kiábrándultakat hitelesen képviselné, és a közbeszédet tematizálni tudná. Így ez továbbra is a régi szereplőkre marad.

Papp Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://nemnemulunkel.blog.hu/api/trackback/id/tr888087218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása