A napos oldali lelátó

Mindenkinek mennie kell.

2015. június 16. - Nem Némulunk El

 

Mindenkinek mennie kell. Száz éve épült egy modern lakótelep a gyár dolgozóinak, ma földönfutóvá teszik az itt lakókat, sokan közülük évtizedekig dolgoztak a gyárban. A hivatalos indoklás az, hogy bővítik a stadiont és kell a hely a parkolónak. Mindenkinek mennie kell, és ennyi, az, hogy mi lesz az emberekkel, nem igazán érdekli a terepasztalt nézegető jeles urakat. Fel sem merül, hogy ha 8 milliárdból lehet stadiont építeni, akkor a felszámolt szociális bérlakások helyére is lehetne másikakat építeni, hogy ha egy család lakott valahol, akkor esetleg. Európa, jogállam, senkit sem hagyunk az út szélén!

Nem hát: családonként másfél millió forintot kaphatnak azok, akik vállalják, hogy elköltöznek Miskolcról, és négy évig vissza se jönnek. Többségükben Miskolcon született, Miskolcon dolgozó, miskolci emberek. Az önkormányzat szerint ez így korrekt, mert Miskolcon úgysem tudnának venni semmit ennyi pénzből. Nyilván máshol sem, nem is feltétel, hogy lakást kell venni belőle. A kúria szerint egyébként ez alkotmányellenes.

Arról is beszélnek, hogy a szegénységet fel kell számolni, és erre komolyan az a megoldás, hogy a szegény embereket költöztessük ki a szegényes otthonaikból. Meg hogy a bűnözést fel kell számolni, lakik néhány bűnöző a környéken, ezért kell az egész telepet felszámolni. Csúnyán nézne ki az ötödik kerület, ha ezt a gyakorlatot általánosítanák, de itt mindent szabad.

Mindent szabad! A lakbért kétszeresére emelni. Elvenni az érvényes lakcímkártyát, mert hamarosan lejár, a házat úgyis elbontják. Rendszeresen összehangolt, razziaszerű hatósági ellenőrzéseket tartani, számon kérni mindenféle papírokat, ellenőrizni az állattartási szabályok betartását, benézni a hűtőbe. Az ombudsman jogsértésekről szóló jelentését semmibe venni. Félhivatalosan kiszedni az ablakkereteket, kidobálni a lakásból a holmikat, majd pénzbüntetést kilátásba helyezni, ha nem tisztítják meg a közterületet. Polgárőrként vagy újságíróként a házakba bemenni, az otthonukban zaklatni az embereket.

Aki teheti, rokonokhoz költözik, vagy Kanadában próbál menedékjogot kérni. A kanadai bíróság ítélete szerint Magyarország  hiába EU tagállam, a gyakorlatban nem mindig jogállam, ezért lehet ilyet. A többiek helyzete kilátástalan.

És ez valahogy senkit sem zavar. Nem is olyan látványos. Néha megjelenik egy cikk, hogy továbbra sincs megoldás, van hozzá néhány kép a szegénységről. A kilakoltatások szépen, csendben zajlanak, nincs botrány. Nem kell rendőrökkel kivitetni senkit, nincs élőlánc, mindenki magától megy el. A családokat egyenként telepítik ki, nem egyszerre, a hatalom a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül rábeszél mindenkit a békés, önkéntes kitelepülésre, meg hát ha a valaki maradna, komoly pénzbüntetést kapna, ez erős érv.

A döntéshozók nem nagyon állnak szóba senkivel, nem foglalkoznak a több száz emberrel, aki elveszíti az otthonát, ráadásul aljas, kicsinyes módon, leleményes bürokratikus akadályokkal lehetetlenítik el az életet. A szurkolókkal azért egyeztetnek, hogy milyen legyen a stadion.

Ez az Orbán rendszer igazi arca. Így bánik a kiszolgáltatott emberekkel, és előbb-utóbb így bánik mindenkivel, aki az útjukba kerül. Lehet ez egy egyetem, egy ökogazdaság, hajléktalanok, bevándorlók, vagy egy építkezés útjában lakó közösség. Lehet bárki. A külső kommunikáció mindig arról szól, hogy nem normális, nem építő emberek támadják a kormányt, a magyarokat. A háttérben pedig csendben aljas megfélemlítés, ellehetetlenítés zajlik. Ezek a magyar történelem legrosszabb hagyományai. Nincs morális akadály.

Ami most Miskolcon történik, több mint a megszokott miniszterelnöki mánia. Nem a szokásos kampányépítkezés, nem a megtűrt korrupció, nem az általánossá vált populizmus. Az elemi ráción bukik meg: bőven van hely máshova parkolót építeni, a stadion mellett  rengeteg szabad hely van, semmi szükség arra, hogy lerombolják a házakat. Mégsem a gazos, szemetes üres területre építkeznek. Szerintük minden lényeges szempontot figyelembe vettek: sportszempont, gazdasági szempont, turisztikai szempont. Az emberi szempont valahogy kimaradt. Ma ez az egyik legundorítóbb dolog, amit a magyar állam elkövet a polgárai ellen.

Van máshol hely, értelmetlenül tesznek hajléktalanná több száz embert. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ezért a stadion mellett található üres területet megjelöltük egy jókora P betűvel: ide kéne a parkolót építeni. A felvételen jól láthatóak az arányok, mekkora a stadion, mekkora helyet foglalnak el a házak, és mennyi szabad hely van, még a jelenleg használt stadionparkoló is látszik.

Nem némulunk el,  a fontos dolgokról beszélünk, és ezekért teszünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemnemulunkel.blog.hu/api/trackback/id/tr677549654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása