Mit szól ehhez Moszkva?

2015. április 13. - Nem Némulunk El

Pad Ferenc felelőssége - az állami tévé híradása az időközi választások előtt, a szocialista jelöltet járatják le, hozzák kapcsolatba a vörösiszap katasztrófával. A Jobbikot sokkal kevésbé támadják kormányoldalról. Mindig csak a baloldalt, a rég letűnt Gyurcsányt, Bajnait veszik elő, pedig régóta a Jobbik a második legerősebb párt, a Fidesz legerősebb ellenfele. Ez nem most derült ki. De miért nem támadják a Jobbikot?

putyi.jpg

Érthető, hogy a szellemi alapjai miatt miért nem: bár kicsit szalonképesebben, de a Fidesz is ugyanazzal akar népszerű lenni, nem a polgári értékekkel. Euroszkepticizmus, keleti nyitás, idegenellenesség, antiszemitizmus, cigányellenesség, munka alapú társadalom, erős állam, rendpártiság, ősmagyar-keresztény zagyvaság, Horthy és Kádár-nosztalgia egyszerre.

A két csapat ebben hasonlít, de máshonnan jöttek és nem akarnak osztozkodni, nem valószínű, hogy a háttérben összejátszanak. Ugyanakkor a Fidesz nem akarja ellenfelének kinevezni a Jobbikot azzal hogy vitatkozik vele, nem akarja, hogy a "nemzeti oldalon" bárki azt a kérdést tegye fel: Fidesz vagy Jobbik? Jó taktika lehetett, amíg egy erős középpárt állt szemben egy szélsőséges kispárttal.

Van egy fegyver a jobbik ellen, amivel nem támadják az értékrendet, nem is keverednek vitába velük, mégis alapjaiban hitelteleníti el a őket: a Jobbik orosz kapcsolatai. KGBéla, krími népszavazás megszakértése, folyamatos oroszpárti kommunikáció. Erről a magyar titkosszolgálatokon keresztül biztos tudnak egyet s mást a Fidesznél. Miért nem mondanak semmit?

Lehet, hogy ez valami terv, megvárják amíg a Jobbik nagyra nő, és majd akkor mondanak. De van egy probléma az orosz szál felfedésével: egy ilyen lépéssel a Fidesz bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy Oroszország befolyásolja egy EU tagállam belpolitikáját.

duma.jpg

Mit szól ehhez Moszkva? Ez most egyáltalán nem mindegy a Fidesznek. A keleti nyitás bajnokainak nem érdeke összeveszni Putyinnal, különben miből tartanák fenn a rezsicsökkentést? Idióta stratégia, az elején lehetett tudni, hogy nem lehet jó vége, hogy hosszú távon az euroatlanti integráció a nyerő, de már beleálltak. Nem szeretik kis fába vágni a fejszéjüket, a mangalica telepek és stadionok létesítése meg a rafinált brókercéges ügyeskedések mellett rubelért adták el a magyar függetlenséget. Ez a hintapolitika pedig oda vezethet, hogy a kormánypártnak figyelembe kell vennie egy nagyhatalom érdekeit, amikor a belpolitikai ellenfeleit támadja.

Lehet, hogy hamar elszállna Moszkva haragja, végül is ennél nagyobb ügyekből sem lett botrány: köztudott, hogy a francia Front National sem független az orosz pénzektől, mindenhol akad egy furcsa euroszkeptikus párt, és mi ez ahhoz képest, hogy Ukrajnában háború van. Egyébként is, jobban járnak vele, ha egy kicsi és vállalhatatlan párt helyett egy stabil kormányzati pozícióban lévő pártot tudnak irányítani, kevésbé nyilvánvaló módon.

A Fidesz politikusai nem értik az orosz birodalmi logikát, Putyin viszont érti a szervilizmust.

Papp Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://nemnemulunkel.blog.hu/api/trackback/id/tr937365002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása